Skip to main content
O DRUŠTVU

Nekaj misli o zgodovini DV Rogaška, Rogaška Slatina.

Časovna distanca od ustanovitve društva (leta 1995) pa do danes, mi omogoča manj strasten pristop in pogled na vinogradništvo v Občini Rogaška, kot je to bilo v času takoj po ustanovitvi društva. Vem, da mi ni šlo v račun, tako kot ostalim ustanoviteljem našega društva, da je Šmarje imelo društvo vinogradnikov Trta, ki je bilo za nas iz Rogaške prava »Meka« (in vzor hkrati) za pridobivanje znanja in velik izziv za ocenjevanja vin, ki so jih imeli v Šmarju.

Meni osebno je bilo bolj za to, da ustanovimo Društvo vinogradnikov in si tako pridobimo možnost izobraževanja, kot, da bi me dajala zavist zaradi šmarskih vinogradnikov. Že od vsega začetka sem zagovarjal stališče, da imamo vse pogoje (podnebje, klimo in lege za vinograde) kot jih imajo v Burgundiji v Franciji, nimamo pa potrebnega znanja tako v ravnanju z vinogradom in znanja pri kletarenju, da ne govorim o znanju potrebnim za trženje vin.

Seveda so sestanki pred ustanovitvijo društva služili za usklajevanje mišljenj, pripravo operativnih načrtov kaj bo kdo delal na pripravah, in dogovorjen je bil koncept dela in dogovorno so bile razdeljene funkcije za vodenje bodočega društva.

Ustanovitelji smo si razdelili teren in obiskali vinogradnike z namenom, da dobimo občutek, koliko vinogradnikov bi se včlanilo v društvo, ki ga nameravamo ustanoviti. Bili smo zelo presenečeni in dobili smo potrditev, da smo na pravi poti. Interes je bil izjemen.

Sam sem bil zadolžen (kot bodoči predsednik društva), da navežem stike s sličnimi društvi na področjih, kjer imajo tradicijo in taka društva funkcionirajo. Kot komercialni direktor Steklarne, sem imel kar nekaj stikov z znanimi vinogradniki pa tudi s stroko. Na vabilo Frančka Laha in Vere Zemljič iz DV Ormož, sem obiskal njihovo predavanje, dobil Statut njihovega društva in si ogledal kako izgleda v praksi predavanje predstavnika Kmetijskega zavoda iz Maribora, njihovo druženje po sestanku, degustacijo vin ob prigrizku in vedel sem, da ne bo potrebno pri nas na novo odkrivati Ameriko. Vse videno sem prenesel v Rogaško.

Postavili smo si enostaven koncept. Na leto bomo imeli predavanja o obdelavi vinograda (rez, zelena opravila, priprave na trgatev in podobno), o delu v kleti in kletarenju nasploh, o zaščiti vinograda pred boleznimi ter seveda ocenjevanje vin, izlet in druženje, pa tudi ostale prireditve, kot so martinovanje in podobno.

Društvo vinogradnikov Rogaška